Klimaatverandering: Duurzaam verwarmen en koelen

20/09/2023 - 10:34

Meer dan de helft van je energieverbruik gaat naar verwarming. Met duurzame verwarming bespaar je flink én ben je klaar voor aardgasvrij wonen. Wat zijn goede keuzes? En hoe houd je het huis in de zomer juist koel?

Duurzaam verwarmen en koelen

Als je kijkt naar onderstaand taartdiagram, is het meteen duidelijk: meer dan de helft van je energieverbruik gaat naar verwarming. Met duurzame verwarming bespaar je flink én ben je klaar voor aardgasvrij wonen. Wat zijn goede keuzes? En hoe houd je het huis in de zomer juist koel? In dit artikel geven we je meer informatie omtrent de oplossingen.

Bron: https://climatechallenge.be/

Enkele cijfers:

  • De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor 32 % van het energieverbruik
  • 1/3 van dat verbruik in de bouw dient voor het verwarmen en koelen van gebouwen
  • Maximale efficiëntie op vlak van verwarmen en koelen kan het energieverbruik met 30 tot 40 % doen dalen

Efficiënter verwarmen en koelen van gebouwen is dus een must en er is één technologie daarvoor bij uitstek geschikt: warmtepompen. Waarom? “Als je warmtepompen combineert met hernieuwbare energie en efficiënte bouwstructuren, dan kunnen ze de volledige CO2-uitstoot voor verwarmen en koelen bijna tot nul herleiden”.

Duurzaam verwarmen en koelen met een warmtepomp

  1. Duurzaam Verwarmen

Stoppen met gas, betekent dat de CV-ketel verdwijnt. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter. We gaan onze huizen anders verwarmen, met groene alternatieven zoals warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten in de stad.

  1. Duurzaam Koelen

We hebben het altijd over duurzaam verwarmen, maar in de zomer willen we juist een koeler huis.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen (dat laatste noemen we een hybride warmtepomp). Je verwarmt je huis en - als de warmtepomp je cv-ketel vervangt - ook je water voor douche en keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp kun je van het gas af, of heb je in ieder geval minder gas nodig. Dat is goed voor het klimaat, en het betekent ook dat je geld gaat besparen op je energierekening.

In de toekomst moeten alle huishoudens van het aardgas af zijn. Bereid je hier alvast op voor en ga meteen informatie verzamelen over een warmtepomp. Wacht niet te lang, want op dit moment krijg je subsidie voor een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen werken door warmte te verplaatsen van de ene plek naar de andere.
Dat doen ze in 3 stappen.

1. Warmte absorberen

Een koelmiddel in de buitenunit absorbeert warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater.

2. Compressie

Het koelmiddel wordt onder hoge druk gezet in de compressor, waardoor het nog veel warmer wordt.

3. Je woning verwarmen

De vrijgekomen warmte wordt via binnenunit(s) je woning in geblazen of verwarmt het water dat door je radiatoren of vloerverwarming loopt. Warmtepompen verwarmen ook het water voor je badkamer en keuken.

Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp kan je woning verwarmen en sanitair warm water produceren. Maar wist je dat warmtepompen ook koelen? De stappen verlopen dan omgekeerd, zodat de warmtepomp werkt als een airco.

Geluid: waar zet je de buitenunit?

Een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp op buitenlucht hebben een buitenunit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dit is 60dB en kan je met een normaal gesprek bereiken. Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt al bij 60 dB.

Verschil hybride en volledig elektrische warmtepomp

De meest gangbare warmtepompen hebben een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht.

Er zijn 2 varianten:

01 Volledig elektrisch: een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je huis al redelijk tot goed geïsoleerd is.

02 Hybride: een hybride warmtepomp zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Voor een hybride warmtepomp is geen goede isolatie nodig, maar je haalt er wel meer uit als je ook beter gaat isoleren.

Klaar voor een warmtepomp?

Check of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp.

Onze erkende installateurs geven je graag een gedetailleerde offerte, gratis advies en op maat.

Bel 050/17.01.97 of contacteer ons via mail